Notícies de Ciutat Vella

Com a veïnes de Ciutat Vella i nucli de la CUP Capgirem Barcelona al Raval-Gòtic, fa dos anys que patim les nombroses lectures, interpretacions i accions que es duen a terme al voltant de "la droga" als nostres barris. És per això que creiem important posicionar-nos clarament entorn del que es vol convertir de manera mediàtica i partidista en un fenomen abstracte, quan en veritat és una cadena de causalitats que troben sempre la mateixa arrel:
 

A Ciutat Vella hi ha diversos grups autoorganitzats per plantar cara a un dels mals més greus que pateix el districte: l’expulsió del veïnat per part del mercat immobiliari. El seu funcionament és molt semblant a tots els barris i segueix una lògica molt precària: intervenir només en el darrer moment, quan la llei i el mercat s’han conxorxat per executar un desnonament. A través del traspàs informatiu del Districte (normalment mitjançant el twitter d’una regidora) al moviment popular coneixem, en un marge que abraça des d’unes hores fins als dies anteriors, els desnonaments previstos.

En alguns esports com la boxa, l’esgrima o el futbol hi ha un moviment que es fa per intentar expressar una intenció de manera enganyosa. És quan algú fa el gest d’anar, per exemple, cap a l’esquerra i, si aconsegueix que els qui el marquen s’ho empassin i ocupin aquell espai, aprofita l’espai lliure que li deixen per la dreta per avançar sense impediments. D’enganyar, confondre o distreure respecte a una intenció per assegurar que no te la impedeixin, se’n diu finta i el seu verb, fintar, és un dels verbs més naturals del discurs institucional.

 Un document de l’1 de març de 1716, quan s’inicien les obres de fortificació de la Ciutadella, afirma que “las raíces es menester sacarlas de los más íntimo de la tierra, estas raíces de donde han nacido, siempre es de Barcelona, pues tierra que produce tan malas consecuencias hacerla cenízas.” 
    

Des d'ahir a la tarda tenen lloc al C. Sant Ramon del Raval uns fets que són greus però no són aïllats ni per desgràcia una novetat: un grup de joves de Ciutat Vella estan sent coaccionats per l'ajuntament i la GU per abandonar un espai que han alliberat per a auto-gestionar una vivenda i poder viure amb dignitat al barri del Raval. 


Tenim l'obligació de posar sobre la taula diverses qüestions:

El carnaval consisteix a disfressar-te d’algú que no ets i viure públicament l’engany: et permet fins i tot expressar el conflicte durant uns dies perquè al capdavall, la resta de l’any, torni a imposar-se l’ordre establert. Com a festa ritual és extraordinàriament persuasiva, i ho prova el fet que se celebri a bona part del món amb molta popularitat i alegria.

Pàgines