Manifest de la Barceloneta per al dret a un habitatge digne

El passat divendres, 16 de maig, es va presentar en roda de premsa, al local de la FAVB, el Manifest de la Barceloneta per al dret a un habitatge digne. Des de l'assemblea de Ciutat Vella de la CUP donem tot el nostre suport a la iniciativa i subscrivim el contingut del manifest, que reproduïm a continuació:

LA SITUACIÓ ACTUAL DE L'HABITATGE A LA BARCELONETA ÉS MOLT GREU.

Des de fa anys, estem patint la pressió de l'especulació, afavorida per l'atractiu turístic de la zona.

L'altíssima rentabilitat dels nostres quarts de casa, per llogar a turistes o a persones d'alt nivell adquisitiu, està fent que els preus del lloguer es disparin i que els veïns es vegin obligats a marxar a altres barris més econòmics, amb la conseqüent debilitació de la nostra comunitat, d'allò que som. És freqüent trobar persones grans que sobreviuen al seu barri de tota la vida -gràcies a la protecció que els ofereixen els contractes de renda antiga- en petits habitatges deteriorats, sense les condicions bàsiques d'accesibilitat i sovint patint pressions i assetjament per part de propietaris i empreses que volen lucrar-se amb el negoci dels pisos turístics. Tot això, sumat a una conjuntura de crisi i a l'augment de l'atur, està provocant un increment del nombre de veïns que no poden fer front al lloguer i que es troben en perill de desnonament, així com dels casos de veïns que pateixen mobbing.

Davant aquesta situació, les respostes que fins ara ha ofert l'Administració han resultat ser totalment insuficients. Per una banda, ha quedat palès que el parc d'habitatge social actual no és suficient per fer front a les necessitats reals del barri; hi ha pocs habitatges socials, només una part molt petita és en règim de lloguer, i actualment molts dels inquilins dels pisos socials són de fora de la Barceloneta. Per altra banda, els organismes públics tampoc no estan oferint solucions concretes a les problemàtiques dels veïns i veïnes ni estan col·laborant estretament amb les iniciatives comunitàries presents al territori. Des de la Taula de Bon Veïnatge de la Barceloneta ens comprometem amb la defensa del dret a l'habitatge digne, així com a col·laborar amb l'Administració en l'articulació de respostes que ajudin a garantir que cap veí ni cap família es trobi en en una situació de vulnerabilitat respecte a l'habitatge. Però això només serà possible si hi ha un compromís ferm i decidit per part de l’Administració.

Per a tot això, DEMANEM:

1. Que es garanteixi que cap veí o veïna quedarà al carrer.

2. Que augmenti el nombre d'habitatge social per a la gent del barri. Això s'hauria

de concretar en:

 

L'ampliació del parc d'habitatges socials mitjançant la construcció de nous edificis i/o la remodelació d'edificis ja existents que es troben en desús, com els edificis del c. Joan de Borbó 44 i c. Joan de Borbó 11, en el qual l'Ajuntament ja es va comprometre a construir habitatges socials, quan va fer enderrocar l'edifici que existia.

• El compromís que el 25% dels pisos socials seran sempre per als veïns i veïnes de la Barceloneta i que aquest percentatge es mantindrà després de la primera assignació. Entenem que als altres barris de la ciutat també hi ha persones que necessiten accedir a un habitatge social, però volem que es garanteixin les necessitats dels veïns, sempre que compleixin els requisits i barems establerts. La permanència al barri, en el cas de la gent gran, és vital. Per tant, aquest percentatge es respectarà també en el cas dels habitatges amb serveis per a gent gran o els pisos tutelats.

• La garantia que tots els nous habitatges socials seran en règim de lloguer social, fixant els preus d'acord amb els ingressos de la família.

• L'agilització dels tràmits per tal d'ocupar de nou els pisos buits de titularitat pública de l’entorn.

• La garantia que cap família ni veí es quedarà sense els subministraments bàsics (aigua, llum, gas) per no poder assumir el preu de la factura.

3. Que l'Administració es comprometi a lluitar contra els pisos turístics. Això

s'hauria de concretar en :

• Una campanya promoguda pel consistori per detectar, habitatge per habitatge, els pisos d'ús turístic sense llicència i els pisos buits que hi ha al barri.

• El traspàs d'informació dels resultats d'aquesta campanya i de les altres actuacions o iniciatives relacionades amb la situació de l'habitatge a la Barceloneta.

El tancament dels pisos turístics sense llicència .

4. Que l'Adminstració es comprometi a sancionar els immobles permanentment </b><b>desocupats propietat d'entitats financeres i altres grans empreses.

5. Que l'Adminstració es comprometi a treballar en xarxa i en col·laboració amb les iniciatives comunitàries del territori i que doti als serveis públics dels recursos i els mecanismes necessaris per a què també ho puguin fer.

Fonaments legals:

L'Estat Espanyol reconeix expressament el dret a un habitatge digne i adequat en l'article 47 de la seva Constitució (CE). En aquest precepte, disposa que “els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d'acord a l'interès general per impedir l'especulació”. Així mateix, l'Estat espanyol ha ratificat diversos tractats de drets humans que consagren el dret a un habitatge adequat, com el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC), que reconeix el dret a un habitatge adequat de manera explícita (article 11.1). El Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals (Comitè DESC) de Nacions Unides, òrgan d'interpretació i garantia del PIDESC, en l'Observació General Nº 7 a l'article 11.1, estableix que “quan els afectats pel desallotjament no disposin de recursos, l'Estat Part haurà d'adoptar totes les mesures necessàries, en la major mesura que permetin els seus recursos, perquè es proporcioni un altre habitatge”. El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) ha ratificat que l'Estat és sempre responsable i garant del dret a l'habitatge i per tant, qui ha de procurar una solució habitacional enfront els desallotjaments forçosos, especialment quan afecta a col·lectius vulnerables, com els nens.

TAULA DE BON VEÏNATGE DE LA BARCELONETA

Associació Barceloneta Alerta, AVV Barceloneta, AVV l'Òstia, Banc del Temps de la Barceloneta, CAP Barceloneta, Càritas Barceloneta, Casal Gent Gran Barceloneta, Centre de Serveis Socials de la Barceloneta, Església Evangèlica Baptista de la Barceloneta, Obra Social de Santa Lluïsa de Marillac,

ALTRES ADHESIONS

ACIB, AMPA CEIP Mediterrània, AMPA Escola Bressol La Mar, Associació Gent Dinàmica, Associació de Venedors del Mercat, AVV Casc Antic, AVV Gòtic, AVV La Maquinista, Coral Barceloneta Gentil, Diables de la Barceloneta, Diari de la Barceloneta, GAMAR, Geganters de la Barceloneta, Grup de Dones de la Barceloneta, Grup d'Ecoconsum La Sardineta, Grup de Pintors de la Barceloneta, La Professional, PAH Barcelona, Parròquia Sant Miquel del Port, Penya Barcelona Barceloneta, Plataforma CEIP Mediterrània.