Apologia de l'esclavisme

Ahir, 14 de juny, La Vanguardia va publicar un article al voltant de la figura d’Antonio López, personatge il·lustre per a qui escriu l’article entre d’altres i un miserable comerciant d’esclaus per a qui pensem que són els africans i africanes esclavitzats i esclavitzades, amb la sang i la suor dels quals es va aixecar el capitalisme, els que haurien de rebre reconeixement en els monuments de la nostra ciutat.

Ahir, 14 de juny, La Vanguardia va publicar un article al voltant de la figura d’Antonio López, personatge il·lustre per a qui escriu l’article entre d’altres i un miserable comerciant d’esclaus per a qui pensem que són els africans i africanes esclavitzats, amb la sang i la suor dels quals es va aixecar el capitalisme, els que haurien de rebre reconeixement en els monuments de la nostra ciutat.

 

Cal puntualitzar que l’article està escrit per un descendent de l’esclavista López i de la família Güell, una altra respectable família amb forts vincles amb el tràfic d’esclaus. Es tracta, doncs, d'un descendent/hereu de dues de les principals famílies catalanes que es van enriquir mitjançant la compravenda de persones africanes, el qual escriu al 2017 un article lloant la figura d’un esclavista.

 

Des d’Endavant Ciutat Vella i la CUP Raval-Gòtic blasmem rotundament el contingut d’aquest article, tant pel que fa a la negació de la gravetat de les accions dutes a terme per personatges com Antonio López al continent africà, com per l’apologia del colonialisme i del racisme que implica, amb l’objectiu de netejar la imatge d’aquest esclavista davant d'un procés històric terrorífic per a innumerables societats africanes.

 

Cal fer justícia a totes les víctimes de l’esclavatge a les mans de membres “il·lustres” de la societat catalana, i per fer-ho s'ha d'explicar aquesta història en veu alta i ben clara, una història que fins a avui tan sols ha estat xiuxiuejada en determinats cercles. Cal mirar als ulls del capital generat pel comerç d’esclaus, ser-ne conscients, denunciar-ho i lluitar fermament contra el racisme i el colonialisme. En definitiva, cal posar sobre la taula que els fonaments de l’Eixample, de la Sagrada Família, del Park Güell, de Foment del Treball i de molts altres llocs i institucions emblemàtiques s'erigeixen a còpia de l'aplicació sistemàtica de la brutalitat i de tanta i tanta sang africana.

 

Finalment, alcem la veu per plantejar tres exigències molt explícites:   

 

              - Que es construeixi a Barcelona un memorial a l’alçada dels crims i de l’espoli comesos.

              Que aquest memorial sigui pensat i dissenyat per descendents d’aquells esclaus africans, per panafricanistes, per persones nascudes a l’Àfrica o bé  que tinguin arrels africanes.

              - Exigim la congelació de tota mena d'ajut públic a aquest mitjà de divulgació del racisme i l'esclavisme

 

Només amb aquestes condicions ens podrem aproximar amb honestedat i cedint la veu al concepte de justícia a les víctimes. 

 

Barcelona, 15 de juny del 2017